Eeuwenoude magie

Schmuckvirus by Su-Design
Nederland

Our History

Toen ik 17 was, wou ik beeldhouwer worden. Het liefst steenbeeldhouwer. Werken met hamers en beitels vond ik zo stoer! Ik was altijd bezig met tekenen, mijn eigen kleding maken, vormen en bouwen met klei, met steen had ik nog nooit gewerkt.

Mijn moeder gaf mij een ander advies: kijk maar naar de beroep van de goudsmid, is dit niets voor jou? Ik vond dit helemaal niets! Blinkende sieraden en dan nog met diamanten! brrrr! Never nooit! Ik wou naar de kunstacademie. Mijn ouders zeiden< ga eerst in de leer, dan kun je daarnaar altijd nog studeren. I Duitsland ga je nog steeds 3,5 jaar bij de meester in de leer, als je een vak wilt leren.

Toen kreeg ik van een bevriende kunstenaar een toegangsbiljet voor de voorjaarsbeurs in Frankfurt, om te kijken, of ik misschien een plek om te leren bij een Goudsmid kon vinden, die werk maakte, wat mij aansprak. Oke, dacht ik. Kijken kan altijd.

Ik kwam in de grote hallen, en zag een zilversmid, die daar werk had staan. Kelken, Pathenen, bekers, theekannen! Wow! Ik was onder de indruk! Dit was het! Beeldhouwen met metaal!

Het heeft even geduurd, voordat ik de meester overtuigd had, dat ik de juiste leerling zou zijn. Hij wou geen meisje, die houden het niet vol, zei hij.

Hij liet mij achter met een plat koper, en een hamer, en verdween boven in het kantoor. Ik zou “iets laten zien”, over drie uur! Ik had nog nooit een hamer of een zaag in de hand gehad, en wist ook niet, wat hij van mij wou.

Gelukkig was de enige goudsmid van de werkplaats aanwezig. Irek kon haast geen Duits, maar hij wist, wat zijn collega’s met zo een plaat deden en liet mij zien, wat ik moest doen. Eerst een rondje uitzagen, en dan stuk voor stuk een schaal smeden, met een gasbrander tussendoor verwarmen, blussen in water, en weer verder . Mijn handen waren dit niet gewend, alles deed zeer, maar ik dacht, ik blijf hier smeden, tot hij weer naar beneden komt, en ik wil deze leer hier doen!

Het duurde nog veel overtuigingskracht, maar  een half jaar later mocht ik beginnen. Die fascinatie voor deze eeuwenoude ambacht heeft mij nooit verlaten.

Ik heb 4 jaar lang geleerd, om zilversmid te worden, daarnaar in diverse goud en zilversmidswerkplaatsen gewerkt en uiteindelijk vormgeving voor metaaldesign gestudeerd, waar ik als meester en ontwerper mijn studie afgerond heb.


“Add a testimonial from someone who loves what you do.”

Jan Janssens

Neem contact met ons op

Schmuckvirus
Groenestraat 60
Blokzijl, 8356DB
Nederland